Nederland kent de gevaren cv-Ketel niet.

Het aantal cv-ketels dat nooit word gecotroleerd, is aanzienlijk. In totaal 430.000 ketels worden nooit gecontroleerd. Dat is zeven procent van alle ketels in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van energieleverancier NLE onder 1000 huiseigenaren.

Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent zich nooit bezighoudt met de gevolgen van het slecht onderhouden van een cv-ketel. Dat terwijl ongevallen door koolstofmonoxide nog veelvuldig voorkomen. NLE liet ook onderzoeken dat bijna 1,1 miljoen ketels, 18 procent van het totaal van 6,2 miljoen, in Nederland ouder is dan 14 jaar.

De gemiddelde levensduur van een cv-ketel is ongeveer vijftien jaar. Onderhoud is daarom van essentieel belang. UNETO-VNI vindt het belangrijk dat ketels die tussen de 12 en 15 jaar zijn te vangen. Niet alleen vanwege veiligheidsoverwegingen, maar ook uit financiële overwegingen.

“De levensduur van de rookgasafvoer is gelijk aan die van de cv-ketel. Bij vervanging van de cv-ketel moet daarom ook de rookgasafvoer worden vervangen”, laat de brancheorganisatie weten in reactie op het onderzoek.

Nieuwe ketel niet altijd veilig!

Een groot misverstand die veel consumenten maken, is dat zij verwachten dat een nieuwe ketel geen onderhoud behoeft en dus veilig is. De helft van alle ongevallen met cv-ketels worden echter veroorzaakt door nieuwe ketels blijkt uit cijfers van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwondenstichting.

Volgens hun onderzoek eist vergiftiging door koolmonoxide jaarlijks gemiddeld 11 levens. Dit jaar is dat cijfer aanzienlijk hoger:

“Het eerste kwartaal van dit jaar vormt wat dat betreft een triest dieptepunt: alleen al in de eerste drie maanden van 2017 kwamen 15 personen om door koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast belanden nog eens 200 personen per jaar in het ziekenhuis door deze ‘stille sluipmoordenaar’.”

Controle van de cv-ketel is essentieel

“Cv-ketels dienen jaarlijks te worden gecontroleerd op goed en veilig functioneren”, leggen de onderzoekers van NLE hun conclusie uit.

“Met de controle wordt veiligheid, comfort en een laag energiegebruik voor de consument geborgd. Hiervoor kan het beste een OK CV-gecertificeerd bedrijf in de arm worden genomen”

bron: https://www.installatieprofs.nl/

Top

Contactformulier